Hogyan teremts inspiráló munkakörnyezetet az otthonodba? Milyen lakberendezési megoldásokhoz nyúlj, hogy alkotásra, fókuszálásra, hatékonyságra serkentsen? Milyen enteriőr segít abban, hogy a kreativitásod ki tudjon bontakozni? Hozok öt könnyen beépíthető, kialakítható ötletet a kreatív home office kialakítására.

A kreativitást számos oldalról megközelíthetjük (lásd a 4P-t: termék, személy, folyamat és környezet), illetve vannak külső és belső feltételei, ahogy ebben a cikkben is olvashattad. Kreatív környezeten elsősorban pszichológiai környezetet értünk, másodsorban pedig fizikait. Előbbihez tartozik az olyan biztonságos közeg megteremtése, ami előítéletmentes, ahol elfogadják egymás ötleteit, ahol támogatnak, ahol bátran kimondhatod a gondolataidat, építő kritikát fogalmaznak meg stb. Ezek a kreatív klíma fontos feltétele is. Utóbbin pedig a minket körülvevő fizikai környezetet értjük, amelyben dolgozunk.

Ahhoz, hogy a kreativitáshoz szükséges szélesebb perspektíva megjelenjen, és ne korlátozódjanak a gondolatok, kell a tér. Egy szellős, tágas tér, sok természetes fénnyel, kellő belmagassággal, kilátással, természetközelséggel. Ha home office-ról van szó, és nem ütnéd ki a falakat, tehát az otthonod jelenlegi adottságait figyelembe véve kell megteremtened az optimális körülményeket, adok néhány klasszul használható ötletet a berendezéshez.

A kreativitásnak tér kell

Amikor van elég szabadságunk, vagyis terünk távolról megfigyelni a dolgokat (akár réten vagy hegy tetején), stimulálódik az absztrakt gondolkodásunk és a kognitív rugalmasságunk. Ha növelni tudod a teret a home office-ban, az pozitívan fog hatni a kreativitásodra. Ha tudod, tedd az asztalodat az ablak elé vagy tegyél ki természetfotókat. Esetleg alakítsd ki úgy a teret, hogy időnként ráláss a külvilágra, például használj több helyszínt.

A kreativitás szereti a tágasságot. A környezetpszichológia azt vizsgálja, hogy a fizikai környezetünk miként hat a gondolatainkra, az érzelmeinkre, a viselkedésünkre. Az irányzat egyik fontos alapvetése, hogy a mentális terünk közvetlenül összefügg a fizikai terünk észlelésével. Tehát minél tágasabb körülöttünk a tér, annál jobban be tudnak áramlani az új ötletek, szokatlan megoldások, eredeti gondolatok.

Költöztesd a természetet az otthonodba!

A növények, a természetes anyagok, a természetben lévő térérzet átültetése az otthonunkba, nagyban hozzájárul a kreativitásunk serkentéséhez. Ahhoz, hogy egyedi ötleteink szülessenek, izgalmas gondolatok bontakozhassanak ki. Miért?

Csak röviden: neurobiológiailag az agyra szuper jól hat a természetben eltöltött idő, ami kiváló inkubációs, vagyis gondolatérlelő idő, amikor a tudatunk alatti folyamatokat hagyunk kibontakozni. Amit eddig a figyelmünkkel befogadtunk ingereket, azok keresik a helyüket a memóriánkban. Ezután igyekeznek mintákba rendeződni, összekapcsolódnak az új és már meglévő gondolataink. Közben pedig bizonyos agyi hálózatok segítenek felgyújtani a villanykörtét, ha valami nem odaillő, mégis érdekes kapcsolódás jön létre.

Az inkubációs folyamat alatt érnek a megoldások a fejünkben, amihez a természet (vagy annak illúziója) nagyban hozzájárul. Ha a természetben vagyunk, akkor csökken a stresszhormonok szintje, növekszik a boldogsághormonoké, ellazultak leszünk (alfa hullám), jobb lesz a kedvünk, és ez utóbbi egy fontos feltétele a kreativitásnak, hiszen ilyenkor tud aktiválódni az agyunk kreatív gondolkodásért felelős főkapcsolója (Szalencia-hálózat, ACC – anteror cingularis kéreg).

5 kreatív home office hack

Próbáld ki az alábbi lakberendezési ötleteket, teremts inspiráló környezetet a munkádhoz a home officeban.

A természetben tágas a látótér, friss a levegő, minden tele van fénnyel, kellemes ingerekkel, amelyek épp elegek a jó állapothoz, se nem túl kevés, de nem is túl sok inger ér bennünket az erdőben sétálva. Ezt imádja az agyunk. Ezt az inspiráló hatást érdemes megteremteni az otthonunkban is, ha home office-ban dolgozunk és jó ötleteket szeretnénk.

1. Fa, kő, nád és egyéb természetes anyagok

Hogyan tudod becsempészni a természetes anyagokat a home officeba? Ha nincs egy jó asztalosod, aki egyedileg a saját teredbe szabja a bútort vagy nem is szeretnél fa, rattan vagy egyéb természetes (hatású) bútorokat vásárolni, akkor kiegészítőként is becsempészheted. Kaspó, polc, száraz virág, tál, irattartó, vagy éppen egy fa keretű kép, ami a természetet ábrázolja.

Olvasd tovább a Szikra magazinblogon »

Több száz hasonló cikket találsz a Szikra magazinblogon. Kíváncsi vagy?

Ha kreativitás, márkaépítés, tartalomkészítés témában van kérdésed/kérésed, kérj időpontot egyéni konzultációra vagy vedd fel velem a kapcsolatot.
Tags:

Vélemény, hozzászólás?

négy × kettő =