Érdemes olyan életszemlélet kialakítására törekedni, amely leginkább segíthet bennünket a 21. században ránk váró változások túlélésében. Nézzük meg közelebbről, a kreatív életszemlélet pontosan miért, hogyan és milyen területeken válik a hasznunkra!

A 21. században egyre több összetett és újszerű problémával kell szembenéznünk, amelyhez elengedhetetlen a kreatív látásmód, a rugalmas hozzáállás, az alternatív megoldási útvonalak kifürkészése. Az exponenciális változások miatt rengeteg minden átalakul a kommunikációnktól kezdve az életterünkön át az offline és online biztonságunkig minden. Az egész életünk, pláne a munkánk. A robotizációval számtalan hagyományos pozíció fog megszűnni, tehát nem ülhetünk ölbe tett kézzel: új szakmákat kell tanulnunk, keresnünk kell a kihívásokat, járatlan utakra kell mernünk lépni, jól kell tudnunk együttműködni más generációkkal, vagyis alkalmazkodni kell a megváltozóban lévő körülményekhez. Hogyan? A kreatív életszemlélet lesz a kulcs, amelyről ez a blog is szól.

23 válasz, hogyan vesszük hasznát a kreatív életszemléletnek a munkában és a magánéletben

 1. Kreatív problémamegoldó módszereket használva gyorsabban, hatékonyabban és termékenyebben (sok ötlet, megoldási útvonal) jutunk eredményre a munkánkban, készülünk fel egy előadásra vagy éppen állunk helyt egy meetingen.
 2. Ha megtaláljuk azt a belső motivációt, amely hajt, akkor élvezni fogjuk a folyamatot, szívesebben, örömmel fogunk dolgozni. 
 3. Fejlődési szemléletmóddal könnyebben vesszük az akadályokat, bátrabban nézünk szembe a kihívásokkal, tanulunk a kudarcokból, épülünk a hibákból és a kritikából.
 4. Ha merünk élni a szabadságunk igényével, akkor megválaszthatjuk a munkánkat, a pozíciónkat, a feladatkörünket, és azzal foglalkozhatunk, amivel igazán szeretnénk.
 5. Alkotási vágy, kíváncsiság és összpontosítás hármasával nagy hatással lehetünk a környezetünkre.
 6. Ha nyitottak vagyunk más területen dolgozó kolléga ötlete, véleménye iránt, akkor sokat tanulhatunk belőle, ötleteket nyerhetünk tőle.
 7. Ha meg tudunk fogalmazni építő jellegű kritikát, akkor nem esünk a csoportgondolkodás hibájába, és jobb eredményre juthatunk.
 8. A kreatív, kíváncsi életszemlélet hatására nem torpanunk meg a járatlan utaktól, tudásvágyunk klassz helyekre vihet el.
 9. Nem fogunk csüggedni az esetleges kritika miatt, mert tudjuk, hogy azok nem minket minősítenek, hanem az aktuális teljesítményünket. Legközelebb bátrabban kérdezünk, szorgalmasabban készülünk fel egy meetingre vagy végzünk el egy feladatot.
 10. Jobban fogjuk kezelni a teljesítményelvárás, a határidők okozta stresszt.
 11. Ha sokat kérdezünk (magunkat és másokat), sokkal jobban és több nézőpontból látjuk át majd a helyzetet, amire komplexebb megoldásokkal tudunk majd előállni.
 12. Szélesebb perspektívát láthatunk a karrierünkben, és olyan irányban indulhatunk el, ami lelkesedéssel és tudásvággyal tölt el.
 13. Sokkal reziliensebbek leszünk a változásokkal szemben, vagyis a lelki állóképességünk megerősödik, és nem billentenek ki annyira az egyensúlyi helyzetünkből az életünkben bekövetkezett változások.
 14. Ha valami probléma adódik az életben, nem másokat fogunk okolni, hanem a felelősséget felvállalva a megoldásokra fogunk koncentrálni.
 15. Kíváncsibb, magabiztosabb, szabadabb gyereket fogunk tudni nevelni, akiből majd szintén kreatív felnőtt válik.
 16. A kreatív életszemlélet szótárában nem szégyellnivaló jelző a hiba. „Hibáztam!” szót kicseréljük a „Próbálkoztam!” szóra, amelytől egyből aktív tettvággyal telik meg a tartalma.
 17. Nem elégszünk meg egy számunkra kényelmetlen, kellemetlen, szürke élettel, mert tudjuk, hogy a világ tele van színnel.
 18. Sokkal jobban fogjuk tudni kezelni és levezetni a stresszt.
 19. A párkapcsolatunk új virágzásnak indul, mert másképp fogunk tekinteni számos helyzetre.
 20. Kreatív problémamegoldó technikákat megismerve sokkal gyorsabban tanulunk meg bármit, jobban fel fogjuk tudni idézni és tovább fogunk rá emlékezni, illetve segítségével költségeket, családi utazást, vagy éppen célokat tervezhetünk.
 21. Kritikusabban kezeljük a közösségi médiából érkező információanyagot, és több forrásból, szempontból is megvizsgáljuk. 
 22. Hatékonyabban fogjuk kezelni a hétköznapok komplex feladatait.
 23. Számtalan dologban fogunk lehetőséget látni, így nagyobb eséllyel ragadjuk meg az elégedettebb élethez vezető ajtók kilincseit.

Több száz hasonló cikket találsz a Szikra magazinblogon. Kíváncsi vagy?