A kreativitás fejlesztése a szokatlan nézőpontok gyakorlásával lehetséges, amelyet számos érdekes feladattal csiszolhatunk. A lényeg, hogy kicselezzük a megszokott, sematikus gondolkodási főútvonalat, és más utakon jussunk el a megoldásokhoz. Hogy milyen útvonalakon? Erre hozok 5 gyakorlatot.

Hogyan törjünk ki a megszokott gondolkodási keretekből? Úgy, hogy megkérdőjelezzük a bevált módszereket, és szabad utat engedünk a jobb agyféltekénknek. Most ne a logika irányítson bennünket, hanem a szabad képzeletünk. Az alábbi játékos gyakorlatok segítenek kiszakadni a sablonokból, és a módszerek bármilyen helyzetben használhatóak. Az ajánlott idő 5-5 perc mindegyik feladatra, de bármennyit eltölthetsz vele.

Tipp: Ha ihletre, ötletre, újszerű megközelítésre van szükséged, akkor melegítsd be az agyad az alábbi gyakorlatokkal, és utána könnyebben tudsz majd más nézőpontból tekinteni a helyzetedre, ezáltal újszerű megoldást találni.

1. Alternatív felhasználás

Amikor alternatív felhasználási módokat keresel tárgyaknak, akkor kitágítod a fókuszodat. Ilyen állapotban aztán csak úgy áramolnak a különféle ötletek, és minél több ötlet áramlik, annál több megoldási alternatíva akad a horgodra. A problémamegoldás jó esetben egy lehetőségektől tobzódó, kiszélesedő folyamattal írható le – aminek a laterális gondolkodás kedvez -, majd a szűkítés során az ezekből a variációs lehetőségekből konzekvensen kiválasztott irányba mész tovább. Juppi!

Az alternatív felhasználásra jó példa J. P. Guilford híres kreatív tégla tesztje is. A feladat egyszerű: az alábbi hétköznapi tárgyaknak 2-2 perc alatt találj minél több felhasználási módját. Engedd el a fantáziád és a korlátaid, jöjjenek az ötletek!

2. Átkeretezés

Az átkeretezés nemcsak a dánok szemléletmódjának sajátja, de hasznos bárki számára, aki szeretne kiszakadni a rögzült értelmezésekből. Minden helyzetben hasznos – kiváltképpen a döntési helyzetekben -, hogy lássuk az érem másik oldalát is, de még jobb, ha számos oldalát látjuk. Így tudunk körültekintően dönteni, számos aspektust megvizsgálva, és ennek segítségével azt is gyakorolhatjuk, hogy miként ítéljünk meg helyzeteket és benne magunkat. Sok esetben nem változtathatunk a körülményeken, de a mi hozzáállásunkon igen, tehát a kreativitás fejlesztése minden helyzetben jól jön. Gyakoroljuk hát az alábbi feladattal! 

 • Munkába menet elcsúszol és eltöröd a lábadat. Sorolj fel 5 okot, ami miatt szerencsés lehetsz, hogy ez történt veled!
 • Egy étteremben nagyon finom és tökéletes hőmérsékletű ételt szolgálnak fel neked. Sorolj fel 5 dolgot, ami miatt mégis visszaküldenéd!
 • Nyertél a lottón 10 millió forintot. Sorolj fel 5 okot, ami miatt ez rossz hír számodra!
 • Ki kell mosnod egy csomó szennyest. Sorolj fel 5 okot, ami miatt ez mégis örömteli esemény számodra!
 • Már egy ideje várakozol a bolti pénztárnál és még sokan állnak előtted, amikor a pénztárosnak hirtelen el kellett szaladnia. Mondj 5 dolgot, ami miatt jól érzed magad, és nem idegeskedsz ebben a szituációban!

3. Milyen címet adnál?

Ez az egyik legkedveltebb feladat, amit a Fb csoportban és az Instán is előszeretettel – és nagyon kreatívan – oldanak meg a szikraolvasók. Képzeld el, hogy berendezel egy kiállítótermet, és a te feladatod, hogy elnevezd a képeket. Mindegyik képhez találj ki egy pozitív kicsengésű és egy negatív kicsengésű címet. Nyugodtan engedd el a fantáziád, és találj olyan képcímeket, amelyek találóan leírják az adott képet mindkét – pozitív és negatív – értelmezésben. Ez a feladat remekül megdolgoztatja a fantáziád, ráadásul megedzi az asszociációs és a fókuszváltási képességed, ami pedig a rugalmasság egyik nagyon fontos készsége.

4. Szökés a toronyból!

Bezártak egy magas toronyba, ahonnan nem tudsz kijutni, csak néhány, a szobában található tárgy segítségével. Készíts egy menekülési tervet, akár le is rajzolhatod, ám ami a legfontosabb, minden tárgyat fel kell használnod. Lássuk, milyen érdekes és szokatlannak ható szökési ötletek keletkeznek az alábbi tárgyak segítségével:

 • kötél
 • madáreleség
 • íj
 • villanykörte
 • tükör
 • gémkapocs
 • rágógumi
 • vizespalack

5. Kapcsolatképzés

Steve Jobs mondta, hogy “a kreativitás dolgok összekapcsolása csupán”, és milyen igaza van, hiszen az újszerű kapcsolatok, szokatlan asszociációk a kreatív gondolkodás alapjai. Most ezt a készséget fogjuk fejleszteni az alábbi gyakorlattal, amelyet te magad is tovább gyakorolhatsz bármilyen hétköznapi helyzetben is. Nézz fel, és sorold fel az első 4 tárgyat, amit meglátsz. Ha megvan, ezeket a tárgyakat rendezd minél több szempont szerint csoportokba. Mindegy, hogy mi alapján képzed a csoportokat, magyarázd meg, mi az általad feltételezett kapcsolat az adott halmazba rakott tárgyak között. Vagyis keresd a kakukktojást, és ügyelj rá, hogy a négy tárgy közül egyszer mindegyik legyen kakukktojás. Hajrá, klassz felfedezést!

Több száz hasonló cikket találsz a Szikra magazinblogon. Kíváncsi vagy?