Kíváncsi vagy, hogyan csatornázható be a kreatív potenciál? Miképpen oldhatsz meg alkotó módon váratlan helyzeteket? Hogyan aknázhatod ki, ha több minden érdekel téged? Miként láthatsz a problémákban lehetőséget, és meríthetsz a kudarcból ihletet? Hogyan találj rá az egyedi és elégedett önmagadra? A kreatív élet egyfajta összekötő kapcsa ezeknek a kérdéseknek. Íme, hat terület, amelyre fókuszálva közelebb kerülhetünk a válaszokhoz.

Érezted már magad valamilyen tevékenység közben felvillanyozva? Ha igen, akkor tapasztaltad azt a fajta mentális energiát, ami a kreatív élet sajátja. Az Élj kreatívan! könyvben (HVG Könyvek) hat olyan témát járok körül, amely esszenciális ahhoz, hogy ezt a fajta mentális állapotot minél gyakrabban tapasztaljuk a mindennapjainkban, és elsajátítsuk az ehhez szükséges szemléletmódot. 

Az alábbi cikket kibővítettem a kérdőívre adott válaszokkal is, hogy kinek mit jelent a kreatív élet, illetve érdemes lehet elolvasnod azt a cikket is, amiből kiderül, mire vágyik az, aki kreatív életet akar élni..

Tehát mit kell tenned, ha szeretnéd, hogy felszabaduljon a kreatív potenciál az életedben?

1. Nézz más nézőpontból a kreativitásra!

Amikor a szabadság-, tudás-, alkotás- és tettvágyadnak engedve elkezded másként nézni és értelmezni a világot, akkor felismered, hogy milyen izgalmas lehetőségeket, mennyi felfedeznivalót tartogat számodra a kreatív életmód. Nem feltétlenül a körül­mények változnak meg, hanem a hozzáállásod – mert kiszé­lesedik a perspektívád. Minden ettől függ: a nézőpontodtól. A döntésedtől, hogy a körülményektől függetlenül milyen hozzáállást gyakorolsz. Attól, ahogy a világot szemléled, ahogy érzed magad – és amit teszel, hogy elégedetten tudj élni ben­ne. Ha szeretnéd a 21. század változáshullámait meglovagolni, a kreatív készségek fejlesztése is fontos ezekben a kihívásokkal teli hónapokban, években.

A kreatív élet számomra azt jelenti, hogy mindig van új szemüveg, amin át nézhetem a világot, illetve átadhatom a tudásom és a tapasztalataimat másoknak. Nyitott vagyok másokra, a különböző elképzelésekre, beleállok a kihívásokba, kihozok valami jót a nehezebb helyzetekből is, és sikerül mindig új nézőpontból látnom még a leghétköznapibb dolgokat is.

2. Tekints fejlődési szemléletmóddal az életre!

Bízz magadban és abban, hogy folyamatosan és mindenből fejlődni fogsz. Tanulj a kudarcokból, motiváljanak mások sike­rei, és keresd a kihívásokat, valamint hidd el, hogy különféle életvariációkban is kipróbálhatod magad. Igyekezz felállíta­ni a saját kereteidet, de tartsd szem előtt, hogy ha túl szűk, megfojthat, ha túl tág, elveszhetsz benne. Ha viszont valamit nem tudsz befolyásolni (időt, körülményeket, a házi karantén tényét stb.), akkor a hozzáállásodat azért még mindig lehet: vagyis dönthetsz, hogy mit kezdesz az így rendelkezésedre álló lehetőségekkel. Kerüld el a rutingondolkodás csapdáit, hallgass meg másokat, vizsgáld meg a problémát többfélekép­pen, térképezd fel a lehetőségeidet, és bátran indulj el olyan gondolkodási útvonalakon, amelyekre eddig nem léptél rá, hát­ ha valami izgalmas megoldást tartogat. Fel a színes szemüve­gekkel, kalapokkal!

A kreatív élet számomra azt jelenti, hogy sosincs egy lehetőség, mindig lehet máshogy, nem megszokott módon tenni, létrehozni, dolgozni, csinálni. Inspirált vagyok, meglátok összefüggéseket sokszor teljesen különböző dolgok vagy életterületek között. A kreatív élet számomra az önkifejezés, a szabadság, a folyamatos fejlődés és a tanulás. Nem félni elkezdeni valamit és nem szégyenkezni a hibák miatt.

3. Legyél kíváncsi a világra!

Folyamatosan kérdezz másoktól és magadtól is. Ne hidd, hogy elkészült az alkotás vagy, és soha nincs túl késő semmihez, hi­szen folyamatosan fejlődhetsz, kitartó tanulással és gyermeki tudásvággyal pedig többre és messzebbre juthatsz. Oda, ahhoz az élethez, amelyre éppen vágysz. Útközben persze légy válo­gatós a világ túláradó zajait figyelve, hogy csak az értékes han­gokat hallhasd meg, de állj nyitottan másokhoz és a világ kérdé­seihez, mert a válaszok új kapukat nyitnak meg. Rajtad áll, hogy belépsz-e rajtuk, nem torpansz-e meg az újtól, a változástól, a félelmet pedig nem gátló-, hanem hajtóerőként használod-e.

A kreatív élet számomra azt jelenti, hogy önazonos vagyok, és hatással vagyok másokra, inspirálódnak általam. Rugalmas és szabad vagyok, valamint a negatív dolgokat képes vagyok átkeretezni, meglátom benne a tanulási lehetőséget. Ilyenkor meghallom a kíváncsi gyermeki énem hangját – és hagyom is kibontakozni.

Te belevágnál egy olyan kihívásba, amely során különféle nézőpontokból láthatnál rá az életedre, és ahol egymást érik az ahaélményeid? Ha szeretnéd felszabadítani az életedben a kreatív potenciált, rátalálni az egyedi, szabad és elégedett önmagadra, akkor nézz körül az eljkreativan.hu oldalon.

4. Találd meg a belső ösztönzőerődet!

Fedezd fel, hogy mi hajt téged valójában, mert ebben rejlik az igazi kreatív potenciál! Mi az a mozgatóru­gó, ami miatt szívesen vágsz bele új dolgokba, ami arra kész­tet, hogy hozzátegyél a világhoz? Keresd a lehetőségét, hogy áramlatélményben legyen részed, és töltekezz fel annyira az ilyen pillanatokban, hogy felhasználhasd majd a nehezebb időkben, amikor éppen küzdesz az elemekkel.

Folytasd a cikk olvasását a Szikra magazinblogon »»

Több száz hasonló cikket találsz a Szikra magazinblogon. Kíváncsi vagy?