A kreativitás egyfajta látásmód; olyan nézőpontból szemlélünk helyzeteket, ami által számos lehetőséget is észreveszünk, ez pedig hozzásegíthet egy elégedettebb, önazonosabb, érdekesebb élethez. Általa egyedien oldunk meg problémákat, rugalmasabban alkalmazkodunk váratlan helyzetekhez, más nézőpontból is rálátunk az életünkre, eredményesebben birkózunk meg a kihívásokkal, lelkesebben éljük a mindennapokatMerítsünk ebből az alkotó (élet)energiából!

A kreativitás kíváncsiságra ösztönöz, és ez a szemléletmód segít változtatni a megszokott, berögzült viselkedésen, ami hatalmas életminőségbeli javulást hozhat. Épp ezért összegyűjtöttem neked néhány érdekes szikracikket, amellyel más nézőpontból is rápillanthatsz a világ(od)ra. 
A címekre kattintva megnyílik a teljes cikk.

1. A világ első kreativitás tesztjének kitalálója sok embert küldött a halálba

J.P.Guilford alkotta meg a világ első kreativitás tesztjét, mondhatjuk nyugodtan, hogy ő a kreativitáselmélet atyja. Fűződik a nevéhez egyébként egy nagyon érdekes sztori, még a II. világháborúból, amikor a személyiségtesztes módszere csődöt mondott, és így több embert küldött halálba. A megoldást és majd a későbbi szemléletének alapját egy veterán őrnagytól kapta, és ez adta meg neki a lökést is, hogy a kreatív gondolkodást kutassa. De álljon itt egy népszerűbb és közismertebb tesztje: sorold fel 2 perc alatt milyen felhasználási módjait ismered egy tárgynak (tégla, gémkapocs, kő…)! Gyűjts minél több érdekes, egyedi ötletet, ez által olyan megoldási mechanizmust fejleszthetsz ki, amely merőben eltérhet a megszokott sémáktól.

2. Mire felnövünk, a kreativitásunk 90%-át elveszítjük

Tudtad, hogy mire kikerülünk az iskolából, a kreativitásunk közel 90%-át elveszítjük? A jó hír az, hogy a nagy részét visszaszerezhetjük. Már Rubik Ernő is arra buzdított, hogy nem ismeretkonzerveket kellene átadni, hanem az ismeretek megszerzéséhez szükséges eszköztár használatát megtanítani, illetve fejleszteni a képességeket. Úgy javíthatunk az arányokon, hogy trenírozzuk magunkat a módszeres gondolkodásra, komplex látásmódra és növeljük a minket ért kreatív impulzusok számát. Lássuk a módszereket, feladatokat, hogyan fejlesztheted a kreativitásod.

3. A divergens és a laterális gondolkodás mind kreatív

A kreativitás a divergens gondolkodásban nyilvánul meg. Ez a fajta gondolkodásmód teszi lehetővé egy probléma több oldalról való megközelítését, a sémák kerülését vagyis az out-of-the-box mentalitást.  Azért vennéd hasznát a laterális gondolkodásmódnak, mert az elsajátítását célzó módszerek segítenek kiszakadni a megrögzött gondolkodási kereteidből és egy új nézőpontból megláttatni számos megoldást bármilyen helyzetben, legyen az munka vagy magánélet.

4. A formatervezői gondolkodás segít átértelmezni

Ha elhisszük azt, hogy nem csak egy előre kijelölt út mentén élhetjük le az életünket, hogy számos élet-prototípust kipróbálhatunk, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatunk, amelyek érdekelnek, akkor ráérzünk arra az életmódra, amelyet a formatervezői gondolkodásmód inspirál.

Amikor belefogunk egy új dologba, legyen az céges projekt, lakásvásárlás, munkahelyváltás, ötletkigondolás, életmódváltás, körülbelül ugyanazokkal az állomásokkal találkozhatunk az utunk során. Ez egy kreatív folyamat, aminek az állomásait ismerve szinte tervszerűen tudjuk végigvinni a projektünket és nem félünk majd annyira belevágni az ismeretlen, új dolgokba. A tervezéshez formatervezői szemlélet kell, amelynek lényege az átértelmezés. Ebben a cikkben bemutatok öt fontos készséget, hogy mi is formatervezőként gondolkodjunk!

5. Alkotással, tanulással, ötleteléssel fejleszthetjük a kreativitásunkat 

Mindig lásd az érem másik oldalát, vagy a több századikat, a lényeg, hogy kicsit távolodj el a saját igazadtól. Fogadd el, hogy mindig és mindenkitől tanulhatsz valami újat valamint egy rossznak tűnő ötlet is tartogathat óriási lehetőségeket. Csak maradj kíváncsi! Tanulj könyvekből, szakemberektől, tanároktól, véleményvezérektől, barátaidtól, szüleidtől ugyanúgy, mint a kudarcaidból és hibáidból.

6. Egy régi repedt teás edény is tanít a kreativitásról 

Mi mindannyian küzdünk tapasztalatokkal, kihívásokkal, korlátokkal és veszteségekkel, így a kreativitás, a mindennapi kreativitás mindannyiunk számára létfontosságú, legyünk akár tanárok, művészek, szülők, vagy vállalkozók. A dolgok megismeréséhez vezető legjobb út a sztorikon keresztül vezet. Épp ezért egy fantasztikus narrálásban halhatsz egy olyan tanulságos sztorit (TED-előadás) az élet négy aspektusáról, amelyet érdemes megfogadnod, hogy a kreativitásod kiteljesedhessen.

8. 8 kompetenciát fejlesztenek a kreatív iskolák – az életre készítenek fel

A világ forradalmi változásokon megy keresztül. Az elmúlt 20-30 évben a digitális technológiák gyors fejlődése, és a népességrobbanás teljesen átalakította az életünk összes színterét, főként a gazdasági környezetet. Az iparosított oktatás, ami a megfelelt a 19-20. század igényeinek, ma már elavult, sőt, az igények teljesen átalakultak. Így nem az a megoldás egy rendkívül bizonytalan jövővel szemben, hogy javítunk a régi rendszeren, hanem teljesen másként csináljuk. Hogy mért és hogyan? A kreativitással és innovációval foglalkozó oktatási szakembernek, Sir Ken Robinsonnak van néhány javaslat a tarsolyában. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink az iskolapadból kikerülve készen álljanak a 21. század kihívásaira, és sikeresek legyenek az életben, akkor az iskoláknak az alábbi 8 alapkompetenciát kellene fejleszteniük…

Olvasd el a folytatást a Szikra magazinblogon »

Több száz hasonló cikket találsz a Szikra magazinblogon. Kíváncsi vagy?