A kreativitás és az innováció a modern üzleti világ két alappillére, melyek nélkül egy vállalat nehezen tud versenyben maradni. Az Adobe „State of Create” felmérése szerint a kreativitásba fektető vállalatok a bevételnövekedés, piaci részesedés és ügyfél-elégedettség tekintetében is túlszárnyalják versenytársaikat. De hogyan lehet egy szervezetet úgy formálni, hogy az maximálisan kihasználja a kreativitás és az innováció által kínált lehetőségeket?

Az alábbiakban három alapelvet vizsgálunk meg, amelyek segítségével vállalatok képesek lehetnek maximalizálni kreativitásukat és innovációs képességüket.

1. Önvalósítás a vezetésben

A vezetés nem csupán az irányítás művészete, hanem az egyéni kreativitás elősegítésének képessége is. A vezető feladata nem a mikromenedzselés, hanem hogy olyan környezetet teremtsen, ahol az alkalmazottak kreatívan gondolkodhatnak és ötleteiket szabadon megoszthatják. A Google vezetői olyan környezetet teremtenek, ahol az alkalmazottakat arra ösztönzik, hogy időnként fordítsanak munkaidőt saját projekteikre, ezzel elősegítve az új ötletek születését és az önmotivált hozzáállást.

 • Ösztönzés és támogatás: Bíztassuk az alkalmazottakat arra, hogy merjék megosztani ötleteiket, és adjunk nekik elegendő időt és erőforrást azok megvalósításához.
 • Visszajelzés: Biztosítsunk konstruktív visszajelzéseket, és legyünk nyitottak az újító ötletekre.
 • Ösztönözze a folyamatos tanulást és fejlődést: Biztosítson lehetőségeket a dolgozóknak szakmai fejlődésre, workshopokra, és képzésekre.
 • Nyitott kommunikációs csatornák: Teremtsen egy olyan környezetet, ahol a dolgozók szabadon oszthatják meg véleményeiket és ötleteiket anélkül, hogy félnének a negatív következményektől.
 • Ünnepelje meg a kreativitást: Ismerje el és jutalmazza azokat a dolgozókat, akik új és innovatív ötletekkel állnak elő.

2. Innováció

Az innováció nem más, mint a kreatív ötletek megvalósítása egy szervezeten belül.  Ha a kreativitás inputja az önmegvalósítási vágy, hiszen ez hajt bennünket, hogy kreatív ötleteink szülessenek, akkor az innováció az outputja, vagyis a kreatív gondolatok megvalósítása. Ha ezt szervezeti szinten nézzük, akkor az input az újszerű és hasznos ötletek kitalálása bármilyen területen, az output pedig ezen innovatív ötletek szervezetben való megvalósítása. A 3M vállalatnál a kutatók 15%-ban saját projekteken dolgozhatnak, amelyek néha forradalmian új termékekhez vezetnek, mint például a Post-it jegyzetek.

 • Prototípus létrehozása: Ösztönözzük az alkalmazottakat arra, hogy hozzanak létre prototípusokat az ötleteikből, ezáltal könnyebben megértve és láthatóvá téve azokat.
 • Kudarc mint tanulási lehetőség: Tanítsa meg a dolgozókat arra, hogy a kudarc nem végleges, hanem egy lehetőség a tanulásra és a növekedésre.
 • Idő a reflexióra: Biztosítson időt a dolgozóknak arra, hogy reflektáljanak az elvégzett munkára, és gondolkodjanak el azon, hogyan lehetne javítani az eredményeken.
 • Kollaboratív projektmenedzsment: Bátorítsa a csapatmunkát és a közös projektmenedzsmentet, hogy elősegítse az ötletek cseréjét és a különböző perspektívák integrálását.

3. A kreatív szervezet alappillérei

Emberek: A sikeres és kreatív szervezet alapját a megfelelően motivált emberek képezik.
Környezet: A környezetnek inspirálónak, támogatónak, elfogadónak kell lennie (kreatív klíma).
Folyamat: A döntéshozási- és problémamegoldási folyamatoknak lehetővé kell tenniük az innováció kibontakoztatását.
Vezetés: A vezetésnek elő kell segítenie a kreatív ötletek megszületését és megvalósítását (lásd első pont).

 • Dinamikus környezet: Teremtsünk egy olyan környezetet, ahol az alkalmazottak különböző módon és helyeken dolgozhatnak, így inspirálva őket.
 • Idő a reflexióra: Biztosítsunk időt az alkalmazottaknak arra, hogy elgondolkodjanak és reflektáljanak az ötleteikre.
 • Közös célok és értékek: Alakítsa ki és kommunikálja a vállalat közös céljait és értékeit, hogy mindenki azonos irányba haladhasson.
 • Egészséges munka-magánélet egyensúly: Biztosítsa, hogy a dolgozóknak legyen idejük a pihenésre és a regenerálódásra, hogy frissen és kreatívan térhessenek vissza a munkába.
 • Diverzitás és inkluzivitás: Ösztönözze a diverzitást és az inkluzivitást a munkahelyen, hogy különböző háttérrel és tapasztalatokkal rendelkező emberek hozzájárulhassanak az ötletalkotáshoz.

A Salesforce egyik irodájában „Dreamforce” néven egy komplett erdős részt alakítottak ki, ahol a dolgozók a természethez közel érezhetik magukat, miközben gondolataikon és projekteiken dolgoznak.

Az üzleti világban folytatott versenyben a kreativitás és az innováció nem luxus, hanem alapvető követelmény. A fent említett alapelvek és stratégiák követésével a vállalatok nem csak javíthatnak a működésükön, hanem fenntartható versenyelőnyt is elérhetnek. A cél az, hogy egy olyan környezetet teremtsünk, ahol az alkalmazottak érezhetik, hogy ötleteik értékesek és hozzájárulnak a vállalat sikeréhez.

A kreativitás kibontakoztatása egy vállalatban nem csupán az egyének, hanem az egész szervezet számára is előnyös. Egy olyan környezet, ahol a dolgozók bátran oszthatják meg gondolataikat és ötleteiket, elősegíti a kollektív intelligencia növekedését és az innovatív megoldások születését.

Az ötletek, akár egyéni, akár csoportos formában, a vállalat életének szerves részét képezik, és kulcsfontosságúak a siker elérésében. A vezetők felelőssége, hogy ezt felismerjék és olyan stratégiákat alkalmazzanak, amelyek elősegítik a kreatív gondolkodást és az innovációt.

A kreativitás és az innováció előmozdítása nem egyszerű feladat, de a három alapelv alkalmazásával és a dolgozók megfelelő támogatásával egy vállalat hosszú távon is fenntartható sikerre tehet szert.

Vegyük tehát komolyan a kreativitás és az innováció előmozdítását vállalatainkban, és tegyünk lépéseket annak érdekében, hogy alkalmazottaink a lehető legjobban kihasználhassák kreativitásukat a vállalat sikerének előmozdítása érdekében.

Az innováció és a kreativitás útja soha nem egyenes, és soha nem könnyű. De a bátorság, hogy kreatív ötleteket kövessünk és megvalósítsunk, lehet a különbség a siker és a kudarc között. A vállalatoknak tehát nem csak ösztönözniük kell az alkalmazottaikat a kreativitásra, hanem támogatniuk is kell őket ebben az útban.

Ahogy haladunk előre a 21. században, a kreativitás és az innováció egyre fontosabbá válnak. A vállalatoknak fel kell ismerniük ezt a trendet és alkalmazkodniuk kell hozzá, hogy továbbra is versenyképesek maradjanak egy egyre globalizálódó piacon.

Te hogyan értelmezed a kreativitást és az innovációt a saját munkakörnyezetedben? Milyen stratégiákat használsz a kreativitás előmozdítására?

Kreativitás a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból. Rendhagyó módszerek, érdekes témák, egyedi önismereti- és fejlesztési technikák. KÍVÁNCSI VAGY?

Tags:

Vélemény, hozzászólás?

öt × 2 =