A kreatív klíma, vagyis az egyéni ambíciókat támogató, ötletekre nyitott, változatosságra törekvő és bevonó munkahelyi légkör, ahol teret engednek a játékosságnak és a bizalomnak, hihetetlenül sikeressé tehet egy vállalatot. A Te munkahelyed milyen helyezést ér el az alábbi kreatív klíma skálán?

A Te munkahelyed mennyire biztosítja a számodra a megfelelő és támogató munkakörnyezetet? Mennyire teljesedhetsz ki? Biztonságban érzed magad, miközben kellő szabadságot biztosít? Van tere az ötleteidnek, a személyiségednek? A te munkahelyed hány jellemzőt pipálhat ki az alábbi listából?

A szervezeti klíma – Göran Ekvall svéd pszichológus szerint – a szervezet életében lévő viselkedésminták, attitűdök, céges élethelyzetek, amelyek befolyásolják a folyamatokat, mint a problémamegoldás, döntéshozatal, kommunikációt, tanulást, elköteleződést – e folyamatok pedig a szubjektív jóllét, elégedettség, kreativitás meghatározói is.

A kreatív klíma meghatározásának 4 fő területe:

  1. Bizalom – kölcsönös bizalom, egymás ötleteinek elfogadása, ítélkezésmentesség, támogatás
  2. Motiváló kihívások – a szervezet céljaival való egyetértés, elköteleződés
  3. Szabadság – kezdeményezés lehetősége, autonómia az információk felkutatásában
  4. Sokszínűség – különféle nézőpontok, tudás, tapasztalat sokfélesége, egymás véleményének megismerése

Ezen területek mentén született meg a szervezeti kreativitást támogató klíma alábbi azonosítói.

A szervezeti kreativitás feltételei vagyis a kreatív klíma 10 jellemzője

kreatív klíma

1.) Szabadság

Serkenti a szervezeti kreativitást, ha az alkalmazottnak felelősségi köre és döntési joga van, vagyis autonómiája a feladatok kigondolásában, meghatározásában, megoldásában, az információk beszerzésében. Ki ne szeretné függetlennek éreznie magát a munkahelyén? Sokkal eredményesebben és motiváltabban dolgozik mindenki, ha felelősségteljes feladatokkal bízzák meg, és mindehhez némi szabad döntési jogkört is kap.

2. ) Kihívás

Ha a munkatársak értik és egyetértenek a céges célokkal, bevonva érzik magukat a folyamatokba, és jelentőségteljesnek érezhetik a munkájukat, sokkal hatékonyabbak lesznek.

3.) Új ötletek támogatása

Az a vállalati kultúra, amelyben az emberek meghallgatják és a támogatják egymás ötleteit, nem pedig semmibe veszik, vagy túlzott kritikával illetik, hozzájárul az emberek kreativitásának kibontakoztatásához, ezáltal pedig közvetetten az innovációhoz. Egy cég nagyban támogatja a munkatársakat, ha nyitott meghallgatni az ötleteiket, de nem csak meghallgatni, hanem ki is próbálni. Az ötletek támogatása biztosítja a munkatársak számára a megbecsültség, fontosság érzetét.

A Te munkahelyeden mennyire támogatják az új ötleteket?

4.) Bizalom, nyitottság

Amennyiben a hibázás nem minősül súlyos vétségnek, nem von maga után érzelmi nyomást, a munkavállaló sokkal kiegyensúlyozottabban végezheti a munkáját. A vélemény szabad megosztása a megszégyenülés kockázata nélkül nagyban hozzájárul a kreatív munkahelyi klíma megteremtéséhez. Egy olyan környezet, ahol nem ítélkeznek, elfogadják a másikat, megbecsülik és bíznak benne, biztosítja a kreativitás kibontakozását.

Olvasd tovább a cikket a Szikra magazinblogon »

Fotók Thiago Tallmann

Több száz hasonló cikket találsz a Szikra magazinblogon. Kíváncsi vagy?

Ha kreativitás, márkaépítés, tartalomkészítés témában van kérdésed/kérésed, kérj időpontot egyéni konzultációra vagy vedd fel velem a kapcsolatot.
Tags: