A válasz az inkubáció.
A lappangás szakasza.


Míg a munkahelyeden aktív szakaszban vagy (már amikor), dolgozol a feladatokon, problémákat oldasz meg, döntéseket hozol, főként konvergensen gondolkodsz, a bal agyfélteke “dolgozik”, a figyelmi (neurális)hálózatod aktív, addig egy séta közben épp ellenkezője zajlik.
Passzívabb állapotnak tűnik, miközben a tudat alatt brutál információfeldolgozás zajlik, tágul a perspektíva, divergensen gondolkodsz, jobb agyfélteke “melózik”, a nyugalmi (képzeleti) agyi hálózatod aktív, így nyitott a rejtett összefüggésekre, a dolgok újszerű kapcsolataira. Tehát tudat alatt kreatív zajlik – az agy mintázatok után kutat, és bizony az agy szempontjából ezt jelenti a kreativitás. Éppen (össze)érnek a dolgok.

Nem véletlenül a második szakasza a kreatív problémamegoldásnak az inkubáció. Az első az előkészítés = pl. amikor melózol. A második az inkubáció, ami után pedig jön az AHA-élmény. Nem a meló közben, az első szakaszban. A pihenés után.

Ismerős, hogy séta közben csaponganak a gondolataid, szárnyal a képzeleted, és egyszer csak azon kapod magad, hogy valami pár nappal/héttel ezelőtti problémára beugrik a megoldás vagy lesz egy klassz ötleted?

Ha igen, akkor a következő meeting helyett irány egy laza séta, vagy akár egy komolyabb kirándulás, szellőztesd ki az agyadat, hogy sokkal kreatívabban fogjon. Lehet persze csapatban is… hidd el, sokkal eredményesebb lesz a csapat számára, ha sétáltok egyet a következő felesleges és unalmas meeting helyett.
Nem megoldható online? De. Legyetek ott egymás fülében, miközben csavarogtok egyet vagy add ki előző nap a feladatot, min gondolkodjanak a többiek a másnapi meeting előtt, és aznap mindenki egyénlieg sétál a meeting előtt.

Próbáljátok ki! 🙂

Fotó: SvetaZi

Előadások, céges tréningek, online és offline workshopok, egyéni- és csapatfejlesztés a kreativitáshoz kapcsolódó változatos témakörökben. Vedd fel velem a kapcsolatot!

Tags: