A kreatív gondolkodás fejlesztése hozzásegít, hogy jobban oldj meg problémákat, könnyebben alkalmazkodj váratlan helyzetekhez, hamarabb megbirkózz a stresszes tényezőkkel mind a munkában, mind a magánéletben. A kreatív gondolkodás egyfajta látásmód kiszélesítés, hogy olyan lehetőségeket is észrevegyél és olyan nézőpontból szemlélj helyzeteket, amelyek hozzásegítenek egy elégedettebb élethez.

Én ezért szeretem ezt a témakört. Mert a kreatív gondolkodás kíváncsiságra sarkall, a dolgok új perspektívából való szemlélésére és a másfajta nézőpont segít változtatni  a megszokott, berögzült viselkedésen.  Ez hatalmas életminőségbeli javulást hozhat, saját tapasztalatból és tanult tudásból beszélve.

Amit a kreatív gondolkodásról tudni kell

A fentiek miatt összegyűjtöttem neked néhány érdekes cikket ezzel a témával kapcsolatban, hogy neked is kínáljon olyan nézőpontokat, amellyel más szemmel látod a világot! ?

A címekre kattintva megnyílik a teljes cikk.

1. A világ első kreativitás tesztjének kitalálója sok embert küldött a halálba

J.P.Guilford alkotta meg a világ első kreativitás tesztjét, mondhatjuk nyugodtan, hogy ő a kreativitáselmélet atyja. Fűződik a nevéhez egyébként egy nagyon érdekes sztori, még a II. világháborúból, amikor a személyiségtesztes módszere  csődöt mondott, és így több embert küldött halálba. A megoldást és majd a későbbi szemléletének alapját egy veterán őrnagytól kapta, és ez adta meg neki a lökést is, hogy a kreatív gondolkodást kutassa. De álljon itt egy népszerűbb és közismertebb tesztje: sorold fel 2 perc alatt milyen felhasználási módjait ismered egy tárgynak (tégla, gémkapocs, kő…)! Gyűjts minél több érdekes, egyedi ötletet, ez által olyan megoldási mechanizmust fejleszthetsz ki, amely merőben eltérhet a megszokott sémáktól.

2. Mire felnövünk a kreativitásunk 90%-át elveszítjük

Tudtad, hogy mire kikerülünk az egyetemről, a kreativitásunk közel 90%-át elveszítjük, a jó hír az, hogy a nagy részét visszaszerezhetjük.

Sajnos a jelenlegi (porosz) oktatási rendszer elcsökevényesíti a jobb agyféltekét, és Vekerdy Tamás szerint is mellőzi azoknak a készségeknek az elsajátítását, amelyek a jövőben a legfontosabbak lesznek: a kreatív gondolkodás és a kritikai érzék.

Már Rubik Ernő is arra buzdított, hogy nem ismeretkonzerveket kellene átadni, hanem az ismeretek megszerzéséhez szükséges eszköztár használatát megtanítani, illetve fejleszteni a képességeket.Úgy javíthatunk az arányokon, hogy trenírozzuk magunkat a módszeres gondolkodásra, komplex látásmódra és növeljük a minket ért kreatív impulzusok számát. Lássuk a módszereket, feladatokat, hogyan fejlesztheted a kreativitásod.

3. A divergens és a laterális gondolkodás mind kreatív

A kreativitás a divergens gondolkodásban nyilvánul meg. Ez a fajta gondolkodásmód teszi lehetővé egy probléma több oldalról való megközelítését, a sémák kerülését vagyis az out-of-the-box mentalitást.  Azért vennéd hasznát a laterális gondolkodásmódnak, mert az elsajátítását célzó módszerek segítenek kiszakadni a megrögzött gondolkodási kereteidből és egy új nézőpontból megláttatni számos megoldást bármilyen helyzetben, legyen az munka vagy magánélet.

kreatív-gondolkodás-SzlafkaiEva

4. Alkotással, tanulással, ötleteléssel fejlesztheted a kreativitásod 

Mindig lásd az érem másik oldalát, vagy a több századikat, a lényeg, hogy kicsit távolodj el a saját igazadtól. Fogadd el, hogy mindig és mindenkitől tanulhatsz valami újat valamint egy rossznak tűnő ötlet is tartogathat óriási lehetőségeket. Csak maradj kíváncsi! Tanulj könyvekből, szakemberektől, tanároktól, véleményvezérektől, barátaidtól, szüleidtől ugyanúgy, mint a kudarcaidból és hibáidból.

5. A kreatív embereknek ellentétes személyiségjegyei vannak

A kreatív személyek komplexek, vagyis képesek olyan viselkedési módokat ötvözni magukban, amelyek a többi embernél elkülönülnek egymástól. Ahogy Csíkszentmihályi mondta, ezek a személyiségek az emberi lehetőségek egész tárházát hordozzák magukban. Lehet, hogy az arany középút a jó és ésszerű megoldás, de a kreatív emberek mindkét végletet ismerik és azonos intenzitással élik meg. A cikkben 10 ellentétpárt olvashatsz, amelyek ott feszülnek a kreatív emberekben. Benned is?

A cikk a 365letszikra Magazinblogon folytatódik, ahol elmesélem pontosan, hogy mi volt a workshopon. Olvass tovább IDE KATTINTVA!

Tags:

One thought

  • WordPress Commenter

    Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
    A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
    Hozzászólások menüpontjához.
    A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.

Comments are closed.