Szeretnéd átvenni az irányítást az életed felett, kibontakoztatni a lehetőségeidet, tanulni a kudarcokból és hosszú távon is sikeres lenni? Akkor ideje más szemmel tekinteni a világra! Mondhatom azt is, hogy kíváncsian… amire a szikrák inspirálnak. De nevezzük inkább fejlődő szemléletnek, ahogy többek között Carol S. Dweck pszichológiaprofesszor hívja, kutatja, tanítja. Lássuk mi a különbség a rögzült és a fejlődő szemléletmód között és miért érdemes elsajátítani az utóbbit.

Képzeld el, hogy a munkahelyeden vagy. A főnök behív a reggeli értekezletre, előadod a projekted, amit végül leszavaznak, kritizálnak és teljesen át kell dolgoznod. Munka után csalódottan indulsz haza és a parkolóban észre veszed, hogy megbüntettek, erre felhívod a párodat, hogy megoszd vele a frusztrációdat, de ő leráz. Mit gondolsz? Hogy érzed magad?

Rögzült szemléletmód esetén

úgy érzed, hogy senki sem szeret, úgy érzed, hogy ez is csak veled történhet meg, hogy a világ összeesküdött körülötted. Úgy gondolod esetleg, hogy mindig elszúrod, értéktelennek, butának érzed magad és mindenki más jobb nálad. Az élet igazságtalan és minden erőfeszítésed hiábavaló, és ezt a projektet végül úgyis el fogják venni tőled, mert alkalmatlan vagy. Ráadásul béna és peches is, hogy pont ma, pont rossz helyen járt a parkolóőr.  Talán már a párod sem szeret. Az élet szar.

Fejlődő szemléletmód esetén

levonod a következtetést, hogy legközelebb többet kell készülnöd, alaposabban utána kell nézned az adatoknak, több érintetted bele kell vonnod, át kell gondolnod a költségeket és több oldalról, érdekesebben, bővebben kell kidolgoznod a projektet. Oda kell figyelned, hogy hova parkolsz és mielőtt lekorholnád a párod a lerázásért, át kell gondolnod, hogy lehet, éppen nyakig van a munkában, nem tud rendesen figyelni rád és majd este megbeszélitek nyugodtan. Nem vették el tőled a projektet, hanem lehetőséget kaptál arra, hogy még jobb legyen, hogy még jobb lehess. Ez nem a Te napod, de majd jobb lesz.

Érzed a különbséget?

Growth mindset és a kreatív gondolkodás

Számomra a kreatív gondolkodás a másfajta szemléletmódban gyökerezik. Abban, ahogy a világra egy érdekesebb szemüvegen át tekintünk és benne elégedettebben élünk. Nem azért, mert olyan remekek a körülmények vagy mert nem akarom meglátni a rosszat. Azért, mert ahogy látom, abban felismerem a saját felelősségemet, lehetőségeimet, tanulnivalómat és ennek megfelelően cselekszem, élek. Egy színesebb kincsesládából válogatok ugyanazon javakból és lehetőségekből. Annyi a különbség, hogy én úgy vélem, folyamatosan tanulok és nem a velem született képességeim határoznak meg, hanem hiszem, hogy folyamatosan fejlődhetek és bármit elérhetek, amiért szorgalmasan és kitartóan teszek.

“Nem az észt kell dicsérni, hanem a kitartást!”

Az, hogy ezt már régóta óta így gondolom, egy évekig (és még most is) tartó tanulási folyamat része volt, hiszen sok mindenre én is rögzült szemlélettel tekintettem. Például kisiskolásként nem nagyon tanultam, pusztán “okos voltam” és ezért dicsértek a szüleim és a tanárok is. Persze ez nem az ő hibájuk volt, csak dicsérni akartak, mit tudtak akkor még a rossz fajta dicséret pszichológiai hatásáról.  Most már tudom, hogy nagy hiba volt az ügyességemért, vagy az eszemért dicséretet kapni. A kitartásomért kellett volna, amit a folyamatba fektettem. Mivel így, ha valami nem sikerült, akkor rosszul érzetem magam és kétségbe vontam a képességeimet: “Akkor most már nem vagyok okos?!”. Nehéz ügy, szerintem ezt sokan tapasztaltuk és felnőttként keressük rá a (meg)oldásokat.

Carol S. Dweck pszichológiaprofesszor ezzel a témával foglalkozik a Standford Egyetemen és többek között a Szemléletváltás című könyvében is, amiből Te is sokat tanulhatsz magadról és fejlesztheted a látásmódod.

Ha fejlődő szemlélettel tekintünk magunkra és a világra, az olyan tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket, amelynek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek lehetünk.

Úgy gondolom, hogy a kreativitás, vagy inkább azt mondom, hogy a kreatív problémamegoldó gondolkodás sem egyfajta adottság, velünk született képesség, hanem a kellő munkával, elkötelezettséggel és tanulással elsajátítható.

Teszteld, hogy a rögzült vagy a fejlődő szemléletmód jellemző rád!

A cikk folytatása és a teszt a 365letszikra Magazinblogon. Olvasd tovább!

Az infografikát viszont itt is megtalálod alul. 😉

Fejlődő-rögzült-szemléletmód-INFOGRAFIKA-365letszikra

Tags:

One thought

  • Mr WordPress

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Comments are closed.