Nem is lehetne érdekesebb kezdet egy céges program számára, mint az, amikor a kollégák új szemszögekből ismerik meg egymást. Az első benyomások, a közös nevetés, a gondolatok és érzések megosztása és a kreatív önkifejezés lehetősége mind hozzájárulnak a csapatépítő programok sikeréhez. Szerintem ez mindig izgalmas folyamat, éppen ezért megosztok most hat kreatív és rendhagyó jégtörő feladatot az eszköztáramból, melyekkel garantáltan feldobhatjátok a következő céges programot, akár csak egy meetinget.

„Az asztalom”

Ebben a játékban mindenki bemutathatja, hogy milyen lenne az ideális asztala. Legyen szó a formáról, a színről, vagy akár a tárgyakról, amiket ott tartana, ez a feladat megteremti az alapot az emberek személyes stílusának és preferenciáinak megismerésére. (10-15 perc)

„Fotó az életemből”

Ebben a jégtörő feladatban mindenki hoz magával egy képet, amely valamilyen fontos eseményt vagy személyt ábrázol az életében, és mesél róla a többieknek. Ez segíti a csapatot abban, hogy mélyebb bepillantást nyerjenek a másik életébe, és jobban megértsék, hogy milyen élmények formálták őket. (15-20 perc)

„Véletlen szószedet”

Ebben a feladatban mindenki kap egy véletlenszerű szavakból álló listát, amiről kiválaszt egy számára érdekes vagy inspiráló szót, majd elmagyarázza, miért választotta azt. Ez a játék elősegíti a kreatív gondolkodást, és a résztvevők számára lehetőséget biztosít, hogy megosszák saját gondolataikat és ötleteiket. (10-15 perc) A véletlen szavak kiváló asszociációk, ahogy azt Edward De Bonotól is tudjuk.

„Színes személyiségek

Minden résztvevő kiválaszt egy színt, amit úgy érez, hogy a legjobban képviseli a személyiségét, és elmagyarázza, miért választotta éppen azt. Ez segít a résztvevőknek, hogy megértsék, hogyan láthatják magukat és másokat különböző szempontokból, szó szerint teljesen új színből. (10-15 perc)

„Igen, és…” Improvizációs játék

Ebben a jégtörőben a résztvevők párokba állnak, és egyikük elkezd egy történetet, amit a másik folytat azzal, hogy „Igen, és…”. Ez nemcsak a kreativitást és a gyors gondolkodást ösztönzi, hanem a pozitív és támogató kommunikációt is. (10-15 perc)

„Arról lettem világhíres, hogy …”

Az egyik kedvenc jégtörőm, mert amellett, hogy jópofa, jókat lehet nevetni (a jó hangulat pedig fontos a kreativitás beindításához), rendhagyó módon árulkodik a résztvevők álmairól, nagyszabású céljairól. (kb. 10-15 perc)

A jégtörő feladatok nemcsak a jég megtöréséről, vagyis a hangulat bemelegítéséről szólnak. Többek között ehetőséget teremtenek arra, hogy a résztvevők új szemüvegeken át, rendhagyóbb nézőpontokból ismerjék meg egymást, beindítsák a kreativitásukat, és az élmények hatására jobban tudjanak együtt dolgozni. Legyen szó egy új projekt kezdetéről, egy céges tréningről, vagy akár egy szokványos csapatépítő rendezvényről, az ilyen típusú feladatok hasznosak és szórakoztat.

Leadfotó: Behance – Daga Podkrólewicz

Kreativitás a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból. Rendhagyó módszerek, érdekes témák, egyedi önismereti- és fejlesztési technikák. KÍVÁNCSI VAGY?

Előadások, céges tréningek, online és offline workshopok, egyéni- és csapatfejlesztés a kreativitáshoz kapcsolódó változatos témakörökben. Vedd fel velem a kapcsolatot!